Már nagyon sokszor sütöttem, mindig ugyanolyan jól sikerül, és mindig osztatlan sikert arattam vele, mindenki kéri a receptet, úgyhogy végre felteszem ide, hogy elég legyen egy linket adni :)
Hozzávalók:
a tésztához:
- 0,5 dl tej,
- 1 kockacukor,
- 2,5 dkg élesztő,
- 50 dkg finomliszt,
- 25 dkg vaj
- 10 dkg porcukor,
- 1 tojás
- 1 zacskó vaníliás cukor (10 g)
- 1 csipet só,
- kb. 1 dl tejföl
a töltelékhez:
- 30 dkg darált dió,
- kb. 20 dkg porcukor,
- 1 citrom reszelt héja
- kb. 30 dkg baracklekvár,
a mázhoz:
- 15 dkg cukor
- 2 púpos evőkanál (holland) kakaó
- 5 dkg vaj
- 3-4 evőkanál forró víz
Elkészítése:
A tésztához a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a kockacukorral és az élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, az élesztős tejet, a tojást, a vaníliás cukrot, a sót és a tejfölt, összegyúrjuk, cipót formálunk belőle.
A töltelékhez a darált diót, a reszelt citromhéjat és a porcukrot összekeverjük. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 30x40 cm-es tepsit.
A cipót 4 részre vágjuk, cipócskákat gömbölyítünk belőlük. Lisztezett munkalapon tepsi nagyságúra nyújtjuk az első cipót, a tepsibe terítjük,megkenjük a barakcklekvár egyharmadával, és megszórjuk a cukros dió egyharmadával.Tetejére fektetjük a második cipóból nyújtott lapot, megkenjük a maradék baracklekvár felével, megszórjuk a maradék cukros dió felével, aztán a harmadik cipóból nyújtott lap, a maradék lekvár és cukros dió következik, végül a negyedik tésztalap. Tetejét villával megszurkáljuk, a széleket lenyomkodjuk, letakarjuk, és 1 órán át kelni hagyjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.
A csokimázhoz a hozzávalókat alaposan összeforraljuk, (hogy a kristálycukor már ne érződjön benne) kicsit hűlni hagyjuk, közben kevergetjük, majd a kicsit már kihűlt süteményt megkenjük vele. Egy teáskanál fahéjjal meg lehet bolondítani.
Úgy is nagyon finom lett, hogy nem volt baracklekvárom, csak ribizli. Az eredeti recept megengedi a margarint is, biztos úgy is jó, de hogy tökéletes legyen, érdemes beletenni a vajat, esetleg sima disznózsírral is lehet csinálni, a régiek garantáltan azzal gyúrták a tésztát, vagy felesben a vajjal.
Még egy kis megjegyzés a citromhéjjal kapcsolatban, kevesen tudják, hogy némelyikre már rá van írva, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan a héja. Érdemes ellenőrizni vásárlásnál, hogy mi van a dobozra, hálóra írva!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése