Azt hiszem, nekem a hobbim a befőzés. Télen a sütés, nyáron a befőzés. Kezdődik a rebarbarával, bodzaszörppel májusban, és még a sütőtökkel is próbálkoztam tavaly novemberben. Elég tudatosan főzök be, szinte soha nem használok adalékokat, tartósítókat, mégis minden megmarad, akár évekig, nagyon ritka, hogy egy-egy üveg megromlik. A szinte sohát azért mondom, mert a dzsemfixet pl. használom a meggylekvárhoz, és abban gyárilag van tartósító.
Csírátlanítás:
Az üvegeket kétféleképpen szoktam "fertőtleníteni". Az egyik, a gyors módszerem az, hogy miután átmosogattam őket, még vizesen beteszem őket a mikróba, és addig mikrózom, míg el nem párolog róluk a víz, ez 2-4 perc általában. Nem igazán szeretem, mert eléggé felmelegszik a mikró is, de néha gyorsan kell az üveg, és nem sok, ilyenkor így 5-6 perc alatt meg tudom oldani. A fedőket ilyenkor felteszem egy lábos vízbe, és forralom úgy 5-10 percig.
Sokkal jobban szeretem az üvegeket átmosás után vizesen a sütőbe sorakoztatni, a tetejükre felfordítva féloldalasan rátenni a fedőt, majd bekapcsolni 100 fokra, és egy fél órát melegíteni. Nagyobb mennyiség van kész egyszerre, és a fedők sem vízkövesednek, rozsdásodnak. Ha nem előmelegített a sütő, akkor még szét sem pattannak. Legalábbis nekem még nem fordult elő.
Volt már, hogy 65 fokon mosogatógépben frissen elmosogatott üvegeket használtam, azzal sem volt gond, de nagyon ritkán fordult elő.
Dunsztolás:
Ha kompótot, lekvárt csinálok, nincs gond, mert akkor forrón az üvegbe töltöm a cuccot, és gyorsan megy állítva a szárazdunsztba a pótágyneműk közé. 3-4 nap, mire kihűlnek. A befőtt - mikor hidegen, nyersen teszem a gyümölcsöt az üvegekbe - kicsit nehézkesebb. Így ugyan valamivel több vitamin marad bennük, de utáltam gőzölgetni a tűzhelyen, lassú, locspocsos, nehézkes, és egyszerre 3-4 üveget tudtam megcsinálni. Most már sütőben végzem ezt is. Betöltöm a csírátlanított üvegekbe az előkészített gyümölcsöt, leöntöm a lével, amit külön készítek hozzá cukorral és fűszerekkel, ráteszek egy celofánt, amit vizes kézzel rásimogatok, majd rátekerem a kupakot. Ezután megy a sütőbe, alá egy tepsi vizet teszek, és 100 fokon kb. másfél órán át melegítem. Hagyom a sütőben kihűlni. Ez jó pár óra, esti dunsztolásnál nekem még reggel langyosak szoktak lenni. Ha sok van, nem várom meg, amíg kihűl, átteszem száraz dunsztba, és mehet a következő adag. Ha nincs celofán, akkor forrón meg kell szorítani a kupakokat.
Melyik üveg fog megromlani?
Amelyik kupakja/celofánja szépen be van horpadva, az biztos nem, és évekig el fog állni. Mindegyik tetejét megkocogtatom, és összehasonlítom a behorpadtaknak a hangjával. Amelyikeknek nagyon más hangjuk van, azokat szoktuk megkóstolni, betenni a hűtőbe, és úgy általában előbb megenni. Általában ezek is elállnak egy darabig. Vagy, ha több nem sikerült, újra dunsztolom, csak rövidebben. Lekvárt kupak nélkül melegítek újra a sütőben, mert az előfordul, hogy felhabzik, és kifolyhat az üvegből. Forrón csavarom rá a kupakot, és száraz dunsztba teszem. Ha több üveg, akkor fel is lehet forralni újra egy lábosban.
A fenti módszerekkel szinte teljesen cukormentes sárgabaracklekvárt (1 kiló gyümölcshöz 2 kanál cukor) tudtam eltenni, amikor kicsi babám volt, és évekig eláll a cukormentes, citromos őszibarack befőtt is. Ha nem fogy el. :) Idén próbálkozom több cukormentes dologgal is majd, amiből fagyit, joghurtot tudok majd csinálni télen. Remélem sikerül.
Recepteskönyv nekem Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése